Medisch Centrum Rijssen
Wijnand Zeeuwstraat 26 B
7462 DE Rijssen
Tel: 0548 522399
Bij spoed: 06 15075095
Miskraam
Miskraam
Helaas gaat een zwangerschap niet altijd goed. Als er in de prille ontwikkeling iets fout gaat, kan de zwangerschap in een miskraam eindigen. Van een miskraam spreken we als de zwangerschap in de eerste 16 weken eindigt. Dit is het geval bij ongeveer 1 op de 10 zwangerschappen.
Vaginaal bloedverlies en/of buikpijn kunnen de eerste verschijnselen zijn van een miskraam. Ongeveer 1 op de 5 vrouwen krijgt last van bloedverlies in de eerste 16 weken van de zwangerschap. Bij de helft van deze vrouwen houdt het bloedverlies na een paar dagen vanzelf op en gaat de zwangerschap normaal verder. Bij de andere helft blijft het bloedverlies bestaan en kan er sprake zijn van een miskraam. Of je een miskraam krijgt is moeilijk te voorspellen, meestal wordt dit binnen enkele dagen vanzelf duidelijk. We begrijpen dat je het moeilijk vindt om een paar dagen af te wachten. Je mag ons altijd bellen als je het niet vertrouwd. Soms kunnen we een echo maken, alhoewel een echo ook niet altijd uitsluitsel kan geven.
In sommige situaties heb je helemaal niets in de gaten en kom je er pas bij de echo achter dat het kindje niet meer leeft.
Bel ons in ieder geval bij:
- Heftig bloedverlies, zeker als je sterretjes begint te zien of het gevoel hebt flauw te vallen.
- Als buikpijn alleen maar toeneemt en voortdurend aanwezig is.
- Als je koorts krijgt (> 38 graden)
Herstel na een miskraam
Lichamelijk herstel na een miskraam gaat over het algemeen vlot. Gedurende één tot twee weken kan er nog wat bloedverlies of bruine afscheiding zijn. Nadat het bloedverlies gestopt is, is er lichamelijk gezien geen bezwaar om direct weer zwanger te worden, maar je moet er emotioneel ook aan toe zijn.
Emotioneel herstel verloopt voor iedereen anders. Voor de buitenwereld is het verlies vaak onzichtbaar, dit maakt het soms lastig om gevoelens met anderen te delen. Iedereen verwerkt een miskraam op zijn/haar eigen manier. Neem hier de tijd voor en praat erover.
Als je dat wil kun je ook altijd een afspraak maken met ons om na te praten over de miskraam. Over het algemeen houden wij contact met je in de periode van de miskraam en is het aan jou te bepalen wanneer het voldoende is.
Uitgebreidere informatie over het verloop van een miskraam kun je hier lezen.